Zondag 5 april vieren we ‘Palmpasen’, de laatste zondag voor Pasen. We denken dan aan de intocht van Jezus in Jeruzalem, toen hij als koning werd binnengehaald in de stad.
In vorige jaren was er een vrolijke traditie van het versieren van kruisen. Aan de kruisen hingen allerlei symbolen die verwijzen naar Goede Vrijdag en Pasen (zie hieronder). Met hun mooi versierde kruisen renden de kinderen de kerk in en liepen in een kring rond alle stoelen. Zo kon iedereen zich de intocht in Jeruzalem levendig voor de geest halen…!
Dit jaar doen we het anders. De landelijke kerk, de PKN, heeft ideeën verzameld voor een kliederviering thuis.
Veel plezier met de verhalen en knutselwerken en mail/app vooral een foto van je knutselwerken naar Marloes op predikant@kerk-engelen.nl. We zetten ze graag op de website!
Hier zie je een voorbeeld van een kruis met allerlei symbolen:
Buxustakjes zijn de palmtakken, waarmee mensen langs de kant van de weg zwaaiden toen ze Jezus binnenhaalden in Jeruzalem.
30 rozijnen staan voor 30 zilverlingen, die Judas kreeg voor zijn verraad.
Het broodhaantje – dat verwijst naar het breken en verdelen van brood door Jezus bij het laatste avondmaal (witte donderdag) – verbeeldt de haan die kraaide toen Petrus Jezus had verraden.
Je ziet een slinger met pinda’s. Als je pinda’s dopt -vaak zijn het er twaalf naar twaalf apostelen-, vind je twee vruchten: goed en kwaad, schuldig en onschuldig. Kies je voor Jezus of voor Barabas vroeg Pilates aan het volk?
Het kruis verbeeldt het kruis waaraan Jezus stierf op Goede Vrijdag.
Een sinaasappel staat voor het zure vocht dat Jezus tegen de dorst in een spons kreeg toegestoken, terwijl hij vastgenageld aan het kruis hing.
Een ei-vorm verbeeldt het nieuwe leven (van de lente) en het zakje snoep al het zoete dat uiteindelijk komen gaat: Pasen, het feest van de opstanding!
Met dank aan ds. Roel Knijff 🙂