Iedereen heeft een ander beeld van God en dus ook andere vragen en gedachten over ‘geloof’. Dat komt doordat iedereen zich anders ontwikkelt. Als individu maak je ontwikkelingen door in je leven, net als de samenleving en de mensheid als geheel. Dan zou het vreemd zijn als je geloof stil blijft staan. Maar hoe loopt zo’n ontwikkeling? Daarover gaat het boek ‘God 9.0’. Een beetje een ongelukkig titel, omdat het klinkt alsof God zelf een update krijgt. Dat is echter niet het geval. Dit boek presenteert een model waarlangs je de verschillende fases van geloofsontwikkeling kunt leggen. 9 (punt nul) fases van geloofsontwikkeling.

Een model dus. Dat niet de werkelijkheid, maar kan wél helpen om de werkelijkheid en elkaar te (blijven) verstaan.

De vertaler van dit van oorsprong Duitse boek, ds Piet van Veldhuizen, komt ons er meer over vertellen. Op zijn website vind je meer informatie, en er zijn ook podcasts over dit boek te vinden. De boeken zijn deze avond in te zien en evt te koop.

27 jan. 19.30 uur in de Oude Lambertus aan de Kerkhof 3 in Engelen

God 9.0: spirituele groeikansen van het christendom

Recensie van ‘God 9.0 – De spirituele groeikansen van het Christendom’

Dirk van de Glind

Dit opmerkelijke boek is al een aantal jaren populair in het Duitse taalgebied, waar het ook verschenen is. De auteurs hebben ieder voor zich, vanuit een Lutherse achtergrond, hun sporen al eerder verdiend met tal van boeken en publicaties op het gebied van religie, spiritualiteit en persoonlijke ontwikkeling. ‘God 9.0’ is nu door theoloog Piet van Veldhuizen vertaald in het Nederlands en via hem verkrijgbaar. Eerder verscheen op Nieuw Wij een interview met hem.

Op de achterflap wordt de lezer een aantal beloften gedaan: “Dit boek stelt je in staat om op een geheel nieuwe manier over God te spreken; het christendom integraal te benaderen; het onderscheid te zien tussen ‘purperen’, ‘blauwe’ en ‘groene’ Godsbeelden; inzicht te krijgen in het doel van je eigen spirituele reis.” Samen met de titel verraadt dit soort targetgerichte beloften een Amerikaanse achtergrond die bepaalde lezers aan zal spreken en bij andere argwaan en misschien zelfs irritatie zal wekken. Het aardige is dat dit boek ook inzichtelijk maakt waar zowel instemming als ergernis hun oorsprong vinden, zeker daar waar het gaat om overtuigingen en wijzen van in het leven staan.

In hun inleiding leggen de auteurs hun kaarten op tafel. Ze maken gebruik van het werk van onder meer Clare Graves en Ken Wilber. Dat ze daarbij vermelden dat deze denkers op hun beurt gebruik hebben gemaakt van de inzichten van velen die hen voorgingen, is op zichzelf een illustratie van wat ze te zeggen hebben: de ontwikkeling van ieder individu, van iedere samenleving en van de mensheid als geheel, voltrekt zich in opeenvolgende fases. Groei en ontwikkeling worden gestimuleerd door inzicht in deze fases. Inzicht in deze fases kan bereikt en verdiept worden door reflectie en zelfreflectie. Het zorgvuldig in kaart brengen van deze fases is daartoe een belangrijk hulpmiddel en dit boek doet dat met verve.

Belangrijk is dat de auteurs niet toegeven aan de verleiding hun systematisering als uniek en absoluut te verkopen. Terecht stellen ze dat er talrijke schema’s van groei en karakters zijn ontwikkeld, zoals de behoeftenpiramide van Maslow, en de typeringen volgens het Enneagram waar ze zich reeds vele jaren mee bezig houden. Daarbij geven ze aan dat iedere schematisering niet alleen zijn eigen mogelijkheden en voordelen, maar ook zijn eigen beperkingen en voorlopigheid heeft – hetgeen met de grondgedachte van menselijke ontwikkeling een natuurlijk en principieel gegeven is. Dat ze er voor gekozen hebben na acht duidelijk omschreven fases, de fase ‘God 9.0’ niet in te vullen maar open te laten, en er vanuit gaan dat er nog meerdere fases in het verschiet liggen waarvan we nu nog geen idee (kunnen) hebben, is dan ook consequent en bovendien hoopvol en uitnodigend. Wat in de toekomst ligt kan slechts vermoed worden.