Zoeken naar de oorzaken van het conflict tussen Israël en zijn buurlanden.
Twee bijeenkomsten in Engelen op 5 en 12 februari a.s.
Op 7 oktober 2023 pleegde de terroristische organisatie Hamas een aanslag op nederzettingen in het zuiden van Israël. De militaire reactie van Israël was te verwachten, maar vriend en vijand werden verrast door de heftigheid. Onschuldige burgers, aan beide zijden, zijn zoals meestal in gewelddadige conflicten, het slachtoffer. Inmiddels zijn 45.000 doden te betreuren. Vele gijzelaars zijn gedood en een kleine groep zit nog gevangen in Gaza. Honderdduizend bewoners in het noorden van Israël zijn geëvacueerd.
De start van het Israëlisch-Palestijns/Arabisch conflict begint al voor de oprichting van de staat Israël in 1948. Op dit moment is een einde van het conflict nog niet in zicht.
Ds. Derk Blom woonde van 1987-1991 in de christelijke nederzetting Nes Ammim waar hij ook de eerste Golfoorlog (1990-1991) meemaakte. Hij zal op en 5 en 12 februari ingaan op de diepere oorzaken van het conflict.
Het thema op 5 februari is: Van Jodenhaat tot en met Holocaust
Jodenhaat gaat terug tot de 3e eeuw voor het begin van onze jaartelling en bereikte zijn dieptepunt in de Holocaust, maar werkt ook vandaag nog door.
Op 12 februari is het thema: Van zionisme en antisemitisme tot vandaag.
Zionisme en de term antisemitisme ontstonden aan het eind van de 19e eeuw. Antisemitisme en Holocaust versterkten de wens van het Joodse volk naar een eigen staat. De oprichting van de staat Israël in 1948 leidde tot de ballingschap van 750.000 Palestijnen. Sinds die tijd verlieten 850.000 Joden de Arabische landen. De vraag is of er na de gewelddadige aanslag van Hamas en de heftige reactie van Israël hierop op korte termijn duurzame vrede mogelijk is. Beide avonden beginnen om 19.30 uur en duren tot 21.30 uur.
Ds. Blom is parttime-predikant in Gennep, voorzitter van de stichting Joods-Christelijke Dialoog en lid van de Protestantse Raad voor Kerk & Israël.